LT  EN 
 
Pradžia Įdomu Nevyriausybinių organizacijų finansavimas
Naujienos
Straipsniai
Paslaugos
Nauda
Patarimai
Projektai
Užsakyti
Nuorodos
Įdomu
D.U.K.
Parama
Žalias My Tutor
Nori tapti mūsų komandos nariu?
 
Nevyriausybinių organizacijų finansavimas
Lietuvos Respublikos teisingumo ministerija parengė ir įvairioms institucijoms yra pateikusi derinti Lietuvos Respublikos Finansinės paramos nevyriausybinėms organizacijoms teikimo ir kontrolės įstatymo projektą (projekto Nr. 10-828-02, susipažinti su projektu galite paspaudę šią čia.
 
Viešoji įstaiga My Tutor išnagrinėjo pateiktą projektą ir, matydama, kad projektas gali būti patikslintas ir gali labiau pasitarnauti gerinant nevyriausybinių organizacijų Lietuvoje veiklą, jų finansavimo skaidrumą ir efektyvumą, kreipėsi į Lietuvos Respublikos teisingumo ministeriją ir Lietuvos Respublikos Vyriausybę su savo pastabomis ir pasiūlymais projektui.
 
Su džiaugsmu pranešame, kad į mūsų pasiūlymus vienaip ar kitaip bus reaguota (tikimės, kad pozityviai), nes Lietuvos Respublikos Vyriausybė jau paprašė Teisingumo ministerijos atsižvelgti į jas teikiant patikslintą įstatymo projektą.
 
Projekte iš esmės buvo reglamentuojamas ribotas ir, mūsų manymu, subjektyviai organizuojamas nevyriausybinių organizacijų finansavimas. Finansavimo galimybės būtų ribojamos pagal atskirų ministerijų suvokimą ir kompetenciją, ar konkreti nevyriausybinė organizacija ar jos vykdomas projektas gali būti finansuojamas. Ministrai galėtų vienašališkai spręsti, ar jie norėtų finansuoti kažkuriuos projektus ar ne. Taip pat, ministrai svarstytų tik „savo srities“ nevyriausybinių organizacijų projektus. Taigi, jei Jūsų nevyriausybinė organizacija nebūtų laikoma, pavyzdžiui, Vidaus reikalų ministerijos veiklos srities organizacija, iš jų finansavimo galite nesitikėti – nors su visuomenės saugumo didinimu gali dirbti daugelis organizacijų nuo kaimo bendruomenių iki „žaliųjų“. Taip vėlgi būtų linkstama prie atskirų subjektyviai finansuojamų „tetų ir dėdžių“ nevyriausybinių organizacijų finansavimo iš valstybės lėšų.
 
Savo kreipimesi į valdžios institucijas mes akcentavome šias ir kitas įstatymo projekto spragas ir pateikėme pasiūlymus, kaip šios spragos galėtų būti ištaisomos. Su mūsų siųsto rašto turiniu ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės pavedimu Teisingumo ministerijai galite susipažinti paspaudę čia.
 
p.s. tikimės greitai gauti ir Teisingumo ministerijos atsakymą, su kuriuo supažindinsime ir Jus.
 
My Tutor komanda